Skip to content

Museum für Fotografie

Afgelopen week bezocht ik het Museum für Fotografie. Het museum is onderdeel van de Staatlichen Museen in Berlijn en wordt bestuurd door de Helmut Newton Stiftung en de Kunstbibliotheek. Helaas moest ik mijn camera bij de garderobe afgeven en kon in binnen dus geen eigen foto’s maken.

160831 003 museumf

Helmut Newton

De eerste twee verdiepingen van het museum staan volledig in het teken van Helmut Newton. Deze van oorsprong Berlijnse modefotograaf maakte duizenden foto’s van veelal naakte vrouwen voor tijdschriften zoals Vogue en Harper’s Bazaar. Op de begane grond vind je van alles over zijn leven. Zo kun je een kijkje nemen in zijn werkkamer, kun je zien met welke camera’s hij fotografeerde en zijn er vele posters van tentoonstellingen en tijdschriften met zijn werk te zien.

Op de eerste verdieping vind je verschillende zalen die ieder een ander aspect van Newton’s werk belichten. Zo was hij niet alleen modefotograaf, maar hield hij ook van zogenaamde ‘gele journalistiek’, de sensatiepers. In de ‘ yellow press’ ruimte vind je dan ook foto’s van rechtszaken en een serie fotoverhalen die hij maakte voor o.a. Playboy. Ook is er een tentoonstelling met werken van zijn vrouw June, die haar werk publiceerde onder de naam Alice Springs. Alle tentoonstellingen van de Helmut Newton Stiftung op de eerste verdieping zijn wisselend, de huidige is nog te bezichtigen tot 21.11.2016.

Bernard Larsson

Op de derde verdieping vind je een wisselende tentoonstelling van werken uit de kunstbibliotheek. Op dit moment kun je de tentoonstelling ‘Leaving is Entering’ van Bernard Larsson bekijken (nog tot 08.01.2017). Tussen 1961 en 1967 maakte Larsson foto’s van het alledaagse leven in Berlijn aan beide kanten van de muur. Deze foto’s zijn samen met foto’s gemaakt in dezelfde periode in o.a. Spanje, Marokko, Praag en Boedapest te zien.

Als fotografie je interesseert is een bezoekje aan het Museum für Fotografie zeker de moeite waard. Het museum is niet groot en ik vond het jammer dat de tentoonstellingen op de eerste etage maar een klein deel van het werk van Helmut Newton lieten zien. Aan de andere kant wisselt het werk op de eerste etage eens in de zoveel tijd. Ik zal dus zeker nog eens terug gaan om andere werken van Newton te bekijken. Ook de tentoonstelling van Bernard Larsson was zeer de moeite waard, zeker als je geïnteresseerd bent in de historie van Berlijn.

x Cis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.