Skip to content

Fietsen in Treptow

Anderhalve week ben ik nu in Berlijn. De eerste week bestond vooral uit uitpakken en opruimen. En omdat het weer ook niet al te best was, beleefde ik die week niet al te veel avonturen (en maakte ik ook al geen foto’s). Maar nu het huis een beetje aan kant is en het weer wat beter wordt is het tijd om op pad te gaan.

treptower park view
Afgelopen zaterdag togen vriendlief en ik naar Stadler, een gigantische fietsenwinkel hier in Berlijn. Ik wilde namelijk een fiets. Na het uitproberen van verschillende fietsen (door dwars door de winkel te scheuren), keerden we huiswaarts zonder fiets. Bij ons om de hoek zit namelijk ook nog een kleine fietsenmaker, en daar wilden we ook nog een kijkje nemen. En dus kocht ik daar afgelopen maandag een fiets. En die moest natuurlijk uitgeprobeerd worden.

Dus ging ik vandaag op pad om de buurt te verkennen. Ik wilde een klein rondje fietsen, maar een klein rondje is hier al gauw meer dan 10 kilometer. Wij wonen in de zuidoostelijke wijk Treptow, op een steenworp afstand van het Treptower park. Ik besloot daarom dat het park het ideale begin van mijn fietstocht zou vormen.

Spreepark Plänterwald

Ik besloot vanaf huis langs de oever van de Spree te rijden, helaas is dat niet in z’n geheel mogelijk want net aan de rand van het Treptower Park ligt het oude Oost-Berlijnse Spreepark Plänterwald. Ooit was dit een drukbezocht pretpark, maar in 2001 sloot het door faillisement zijn deuren. De attracties staan er nog – tenminste dat wat niet vernield of gestolen is.

Het Spreepark is een geliefde urbex-locatie. Sinds de sluiting klimmen er regelmatig mensen over het hek. Voor velen is het bezoeken van dit soort locaties een avontuur, of gewoon een plek om mooie foto’s te maken, maar helaas wordt er ook veel vernield. Toen ik aan de rand van het park stopte om een foto van het reuzenrad te maken, zag ik een groep van een stuk of tien waaghalzen het hek overgaan. Zelf ben ik niet zo dapper en wacht ik liever tot 2019. Dan wordt het park heropend als stadspark.

Spreepark Rad

Insel der Jugend

Mijn volgende stop was aan het begin van het Treptower Park, bij het Insel der Jugend. Een klein eiland in de Spree, zo genoemd vanwege het kindertehuis wat er ooit gevestigd was. Vooral de brug er naar toe – de Abteibrücke – is prachtig. Het Treptower Park en het Insel der Jugend zijn perfect om een zomerse dag aan het water door te brengen als je de stad niet uit wil. In deze hoek van Berlijn komen niet zoveel toeristen. Er zijn verschillende biergartens op en rondom het Insel en er worden bootjes en waterfietsen verhuurd. Het park heeft een kleine boulevard waar je iets kunt eten of drinken en hiervandaan vertrekken ook verschillende rondvaartboten. Ik kom hier graag nog eens terug met een boek en een kleedje.

Insel der Jugend

Molecule Man

Voor mijn laatste fotostop fietste ik een stukje om. Ik wilde namelijk graag een mooie foto van de Molecule Man. Dit kunstwerk in de Spree zag ik al vele malen vanuit de S-Bahn en vind ik gewoon erg mooi. Het is gemaakt door Jonathan Borofsky.

molecule man

Vanaf dezelfde locatie (de Elsenbrücke) maakte ik de volgende foto. Een plaatje dat voor mij typisch Berlijn is.

view elsenbrücke

Het tweede helft van de fietstocht (terug langs de noordelijke oever van de Spree) was niet erg interessant. De route die ik vantevoren had uitgestippeld voerde daar vooral over hoofdwegen en langs industrie en bouwterrein. Fietsen in Berlijn is overigens ook nog iets waar ik echt aan moet wennen. Fietspaden houden soms zomaar op. Soms moet je op het voetpad fietsen en soms mag dit juist weer niet. Automobilisten houden vaak totaal geen rekening met je, en rechts inhalen is hier blijkbaar ook heel gewoon. Bij twijfel doe ik maar gewoon wat de rest ook doet. Ik snap nu wel waarom een groot gedeelte van de fietsers hier een helm op heeft.

Uiteindelijk bleek mijn rondje ruim 15 kilometer te zijn. Maar mijn nieuwe fiets fietst heerlijk en er zullen binnenkort vast meer van dit soort tripjes volgen.

x Cis

2 thoughts on “Fietsen in Treptow”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.