Skip to content

Augustus – blunders, katten en hitte

Wat vliegt de tijd, augustus is alweer voorbij. De eerste volle maand in Berlijn. Hier op de blog is het vrij stil geweest, maar ik heb zeker niet stilgezeten in augustus.

160831 001 reichstag

In de eerste week van augustus had ik dan eindelijk een afspraak bij het Bürgeramt om me officieel in Berlijn in te schrijven. Ik had me voorbereid op drukte en lange rijen, maar het was verdacht rustig. We waren dan ook een dag te vroeg. Ik had verkeerd op de kalender gekeken en dacht dat ik woensdag een afspraak had, maar dat bleek dus donderdag te zijn. “Beter je papieren lezen,”  beet de chagrijnige receptiemevrouw (type Merkel) me nog toe, alsof het schaamrood me nog niet genoeg op de kaken stond.

De volgende dag dus weer terug naar Alt Köpenick (waar de wachtkamer nu wel vol was), en na een half uurtje stond ik weer buiten met m’n Anmeldebestätigung. Met dit papiertje kan ik nu op zoek naar een baan, en ook zaken zoals de zorgverzekering en een bankrekening regelen.

Jammer genoeg vergeet ik naar dit soort afspraken altijd m’n camera mee te nemen. Alt Köpenick is namelijk een zeer mooi stukje Berlijn. Gelegen op een soort van schiereiland op het punt waar de Spree zich splitst in de Dahme en de Müggelspree. Het is een stukje Berlijn dat niet verwoest is in de Tweede Wereldoorlog en voelt echt als een dorpje binnen de stad. Binnenkort ga ik nog eens terug met de fiets om foto’s te maken en het Schloss Köpenick te bezoeken.

Katten

Het eerste weekend van Augustus reden we naar Thüringen voor een kort bezoek aan de schoonouders. Zondag reden we terug met twee katten op de achterbank. Omdat de schoonouders met vakantie gingen, pasten wij drie weken op. Er is dus veel met katten geknuffeld deze maand.

160831 002 katten

Museum für Fotografie

Deze maand heb ik ook eindelijk gebruik gemaakt van de museumjaarkaart die ik van mijn lieve oud-collega’s heb gekregen. Als fotofanaat moest ik natuurlijk als eerst naar het fotografiemuseum. Het merendeel van het museum is in handen van de Helmut Newton foundation. Naast foto’s gemaakt door deze van oorsprong Berlijnse fotograaf, is er ook veel over zijn leven te zien en te lezen en is er ook een wisselende tentoonstelling te zien verzorgd door de kunstbibliotheek. Ik zal hier in een apart artikel meer over vertellen.

160831 003 museumf

Na mijn bezoek aan het museum maakte ik een korte wandeling door dit deel van West-Berlijn.

Concept Mall Bikini Berlin

Gedächtniskirche

Gedächtniskirche

Kurfürstendamm

Kurfürstendamm

Boottocht

Aan het eind van de maand kwamen de schoonouders naar Berlijn om de katten weer op te halen. Omdat zij natuurlijk ook wat van Berlijn wilden zien, maakten we een rondvaart over de Spree. (Ook hiervan komt nog een apart artikel).

160831 007 boottocht hauptbahnhof

Daarna zijn we over Unter den Linden naar de Brandenburger Tor gelopen.

160831 008 brandenburger tor

Hitte

De rest van het weekend was het eigenlijk veel te warm om iets anders te doen dan in een zwembad te hangen en ijs te eten, en dat hebben we dus ook gedaan. Er zijn hier redelijk wat Sommerbaden (openlucht zwembaden) in de buurt, en als je vroeg komt kun je nog een plekje voor je handdoek op de ligweide bemachtigen.

Gutes Deutsch

Als afsluiter van deze maand maakte ik een test bij de Volkshochschule om te kijken hoe het met mijn kennis van de Duitse taal gesteld is. En dat bleek zo slecht nog niet, niveau A2.2. Ik zou volgende week met een taalcursus beginnen, maar helaas moet ik nog even wachten tot oktober (als je niet naar een commerciële – dure – school wilt, gaat iedereen met een uitkering en een briefje van het arbeidsbureau voor).

Volgende maand wordt een wat drukkere maand. Met bezoek uit Nederland, een bezoek aan Thüringen en de start van mijn zoektocht naar werk.

x Cis

 

3 thoughts on “Augustus – blunders, katten en hitte”

  1. Heerlijk om Wat Van je te horen, je schrijft zo mooi, Voel me helemaal terug in Berlijn, wij vinden het daar zo mooi! Spannent hoe het Verder gaat Met werk en zo. Blij dat je het naar je zin hebt.
    Liefs uit Denemarken😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.