Skip to content

3 maanden update

Eén van mijn goede voornemens dit jaar is: mijn blog beter bijhouden. De laatste drie maanden heb ik er veel te weinig aandacht aan besteed. Daarom nu een drie-in-één maandoverzicht: oktober, november en december 2016.

Oktober

Oktober is misschien wel één van mijn favoriete maanden in Berlijn. De reden: deze maand vindt ieder jaar het Festival of Lights en Berlin Leuchtet plaats. Twee concurrerende lichtfestivals die er samen voor zorgen dat een groot deel van de bekende (maar ook minder bekende) bouwwerken in de stad in lichtkunstwerken veranderen. Ik ging twee keer de stad in om hier van te genieten. Een uitgebreide fotoimpressie en meer informatie over deze festivals volgen binnenkort.

Half oktober startte ik met een taalcursus Duits aan de Volkshochschule. Vier dagen in de week, vijf uur per dag naar school. Half februari ben ik klaar en zou ik op B1 niveau Duits moeten kunnen spreken. Vanaf de start van de cursus spreek in met P. thuis en ook met vrienden vrijwel alleen nog Duits. En het gaat echt heel goed!

In oktober namen we verder afscheid van de auto. We gebruikten de auto alleen om één keer in de week boodschappen te doen (en dan ook alleen maar zodat de auto ook wat beweging kreeg) en om af en toe naar Thüringen te rijden. In de stad hebben we de auto eigenlijk niet nodig. Vrijwel alles is met het openbaar vervoer of op de fiets te doen. En naar Thüringen (of verder) kunnen we met de trein of een huurauto.

November

Begin november gingen we een weekend naar Thüringen voor de verjaardag van een vriend. Eind van het weekend kwam deze vriend (met vriendin) voor een weekje met ons mee naar Berlijn. Die week gingen we daarom wel drie keer uit eten. We aten bij twee tentjes waarover ik al veel gehoord en gelezen had: Burgeramt in Friedrichshain (burgers) en Umami in Kreuzberg (Aziatisch). Beide zijn echt aanraders!

Eind van de maand bracht ik een bliksembezoek aan Nederland om de verjaardag van oma mee te vieren. De rest van de maand lag ik helaas ziek op bed (griep).

December

Gelukkig was ik in december weer beter, want er volgde een andere favoriete tijd van het jaar: de adventsperiode. Overal lichtjes en mooie versieringen, kerstmarkten en lekker eten. Omdat de meeste van onze vrienden niet oorspronkelijk uit Berlijn komen, en iedereen de kerstdagen bij familie doorbrengt, hadden we in de aanloop naar kerst ieder weekend wel ergens een kerstdiner.

Vlak voor kerst dan de aanslag op de kerstmarkt in het westen van de stad. Het was onwerkelijk deze beelden op tv te zien. Helemaal omdat ik een week daarvoor zelf nog over deze kerstmarkt liep.

Kerst

De kerstdagen zelf brachten we bij de schoonfamilie in Thüringen door. Cadeautjes en koffie met gebak op kerstavond, en konijn (en rollade, en varkenshaas, en beenham) met rode kool en Klöße op eerste kerstdag. Klöße eet ik één maal per jaar omdat het nu eemnaal de traditionele Thüringse kersthap is, maar de rest van het jaar blijf ik ver weg van deze zetmeelballen. Deze worden gemaakt door aardappels te schillen, raspen, en met een speciale pers alle vocht eruit te persen. Dit wordt dan met een beetje aardappelpuree tot een deeg gevormd. Hiervan worden ballen gevormd (formaat flinke gehaktbal) gevuld met in vet gebakken stukjes brood. Deze worden vervolgens gekookt. Om dit alles te kunnen verteren wordt dit natuurlijk geserveerd met een dikke, vette jus.

De rest van de dag wordt daarom op de bank voor de tv doorgebracht om bij te komen van dit zware maal. Want hier wordt dus ‘s middags warm gegeten. ‘s Avonds krijg je brood of eventuele resten van het warme middagmaal.

Silvester

Tweede kerstdag gingen we weer naar huis want er kwam bezoek. Vrienden uit Londen en Edinburgh kwamen met ons oud en nieuw vieren. In de dagen voor Silvester (zoals oud en nieuw hier wordt genoemd) bezochten we het Computerspielenmuseum aan de Karl-Marx-Allee, het Sowjetische Ehremal in Treptower Park, de East Side Gallery, de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt (één van de mooiste van Berlijn), en zagen we natuurlijk de nieuwe Star Wars in de bios op Potsdamer Platz (één van de weinige bioscopen in Berlijn waar je films in de originele versie – dus niet nagesynchroniseerd – kan bekijken).

Oudjaarsavond brachten we door bij de East Side Gallery aan de oever van de Spree waar we een goed zicht hadden op het vele vuurwerk.

Dat waren de laatste drie maanden van 2016. Rest mij nog jullie allemaal ‘ein gutes Neues’ te wensen.

Tschüssi!

x Cis

1 thought on “3 maanden update”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.